Sunday, January 9, 2011

Sup Makanan Laut Avogolemo Ala Greek

Ramuan Utama

  • 400gram Isi Ikan Merah (dipotong dadu)
  • 300gram Udang(Dipotong dadu)
  • 1/2 biji Jus Lemon
  • 2 biji Telur (dipukul)
  • 1/4 cawan Minyak Olive
  • 2 sudu teh Mentega
  • 1 biji Bawang Besar (Dicincang)
  • 1 genggam Beras (dicuci bersih)
  • 2 batang Saderi (dihiris)
  • 1 batang 'Leek' (dihiris)
  • 2 biji Tomato (buang kulit dan biji dan dipotong dadu)
  • 7 cawan Stok Ikan
  • 2 helai Daun Bay
  • 1 sudu teh Thyme
  • 1 sudu teh Parsley
  • 1 sudu teh Dill

Cara-cara membuat:

  1. Panaskan minyak dan mentega di dalam periuk dan goreng bawang sehingga naik bau
  2. Masukkan beras, daun saderi, leek, tomato dan stok ikan.
  3. Masukkan daun Bay dan Herba-herba segar (Thyme, Parsely dan Dill).
  4. Masak sehingga beras kembang.
  5. Kemudian, masukkan udang, isis ikan dan jus lemon. Masak selama 10 Minit.
  6. Masukkan telur dan kacau.
  7. Tambahkan garam dan serbuk lada secukup rasa.
  8. Hidangkan sup bersama roti.

No comments:

Post a Comment