Chawanmushi (Kastard Telur Kukus Berperisa)
(Utk 4 cawan)
Bahan (A):
75g isi dada ayam, carik
45g cendawan shiitake segar
4 keping filamen ketam, carik
4 biji telur
Bahan utk stok:
400ml air
1/2 sudu teh gula
1/4 sudu teh kicap soya cair
secubit garam
1 sudu besar stok pekat Maggi
secubit garam dan gula
lada sulah secukup rasa
Cara:
1) Layukan cendawan ke dalam air panas. Keluarkan dan potong halus.
Campur daging ayam, hirisan cendawan dan filamen ketam ke dlm mangkuk
dan gaulkan bersama garam gula dan lada sulah. Biarkan selama 5
minit.
2) Letak sedikit campuran tadi ke dalam mangkuk kecil (mangkuk
chawanmushi) dan ketepikan.
3) Pukul telur seketika dan campur kesemua bahan utk stok. Tapis campuran
tersebut terlebih dahulu sebelum tuang ke dlm mangkuk chawanmushi.
Pastikan anda keluarkan sebarang buih yg naik di permukaan.
4) Letakkan mangkuk ke dlm periuk kukus, tutup permukaan mangkuk
chawanmushi dgn plastik balutan microwave dan kukus utk lebih kurang 20-30 minit.
Hidangkan panas2 dan utk lebih menarik, taburkan bawang goreng sebelum hidang.
Selamat mencuba.....
Friday, March 9, 2012
Resepi Chawanmushi
Labels:
Resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment