Friday, March 9, 2012

Kari Dhingri (Kari Cendawan )

Bahan-bahannya:
450 gm cendawan tiram segar
6 camca besar Minyak Sawit Seri Murni
4 tangkai daun bawang, potong 4 cm panjang
2 tangkai daun kari
1 biji kelapa }
500 ml air } santan
4 ulas bawang putih }
2 cm halia } ditumbuk A
Rempah (B)
3 camca besar serbuk cili }
2 camca besar serbuk ketumbar }
1 camca besar serbuk jintan manis }
¾ camca besar serbuk jintan putih }dijadikan pes
8 camca besar air }
1 ½ camca teh garam masala }
Perasa
1 ¾ camca teh garam/mengikut rasa
¼ camca teh gula
2 camt air limau kasturi
Hiasan : Cili merah cincang
Cara-caranya:


Panaskan minyak.
Goreng daun kari dan rempah (A) hingga wangi.


Masukkan rempah (b) dan goreng hingga naik bau.


Masukkan cendawan dan kacau sebentar.
Tuangkan santan.
Biarkan ia mendidih.


Masukkan perasa.
Biarkan 2 minit.
Padamkan api.


Masukkan daun bawang & air limau nipis.
Hiaskan dan hidangkan dengan nasi.

No comments:

Post a Comment