Thursday, January 6, 2011

PULUT SERUNDING

Bahan bahan:

Untuk serunding :

1) ½ biji kelapa parut

2) 5 tangkai cili kering (rebus dan kisar dengan ¼ cawan air)

3) 1 sudu makan udang kering (tumbuk)

4) 1 batang serai (titik)

5) ½ labu bawang besar (kisar bersama cili)

6) 2 sudu makan gula

7) ½ sudu teh garam

Untuk pulut :

1) 2 cawan beras pulut

2) ½ sudu teh garam

3) Air secukupnya

Cara :

Untuk serunding :

1) Masukkan semua bahan untuk serunding kecuali kelapa ke dalam kuali di atas api sederhana. Gaul rata hingga menggelegak.

2) Masukkan kelapa parut dan kacau rata. Masak hingga kering dengan api kecil dan kacau.Tutup api dan biarkan sejuk.

3) Kisarkan kelapa tadi separa halus. Ketepikan.

Untuk pulut :

1) Basuh bersih beras pulut, tos dan masukkan ke dalam periuk nasi. Tambah air secukupnya dan garam. Tanak seperti masak nasi biasa.

2) Setelah masak biarkan sejuk seketika.

3) Ratakan pulut di dalam loyang . Terbalikkan pulut dari loyang. Potong empat segi atau terap dengan acuan bulat. Buat hingga habis.

4) Salut serunding pada pulut tadi.

Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment