Bahan-Bahan:
1 kg tulang rawan
2 ulas bawang putih (hiris)
3 ulas bawang merah (hiris)
10 gm halia
5 tangkai cili padi
2 batang serai (ketuk)
1 batang daun saderi (hiris)
3 helai daun limau purut (hiris)
20 gm serbuk kurma
5 gm serbuk lada hitam
1 biji limau nipis
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
Garam & Gula secukup rasa
PENYEDIAAN:
1. Rebus tulang rawan sampai masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan spt bawang putih, bawang merah, halia, bunga lawang dan kulit kayu manis hingga naik bau.
3. Masukkan serbuk kurma, serbuk lada hi tam dan tulang rawan. Kacau sebati.
4. Masukkan air dan perahan air limau nipis, serai, cili padi, garam dan gula secukup rasa.
5. Biarkan mendidih hingga benar2 masak dan naik bau.
6. Taburkan daun batang saderi dan daun limau purut. Tadaaa…. Siap tuk makan!
No comments:
Post a Comment