Ini resepi aku dapat dari intenet. Penciptanya aku tak tau. So thanks, kepada penciptanya. Semoga di berkati.
APPLE MUFFINS
INGREDIENTS A:
300 g tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k baking soda
1 s/k serbuk kayu manis [cinnamon]
sikit garam
190 g green apple dadu kecil
2 s/b kismis
2 s/b coklat chips
INGREDIENTS B:
115 g butter (or margarine) kakliza used butter
100 g gula kastor
100 g gula perang
3 biji telur
1 s/k vanilla
METHODS:
1. Pukulkan butter, gula, dan telur sehingga sebati. Masukkan esen vanilla.
2. In another bowl, ayakkan tepung, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk kayu manis.
3. Then, masukkan epal dadu, kismis dan coklat chips. Gaulkan rata.
TIPS: To make muffins that have fruits in it, make sure you add the diced/sliced fruits into the dry ingredients and mix it well until all the fruits are covered in flour. This will make sure the fruits are distributed evenly in the muffins when baked.
4. Masukkan dalam adunan butter dan gaulkan dengan senduk kayu.
TIPS: In order to make great fluffy muffins, DON'T OVERMIX your dry ingredients and your wet ingredients. After both are mixed, the batter should be lumpy and NOT RUNNY
5. Sudukan adunan dalam papercup dan bakar dalam pre-heat oven pada suhu 180'C selama 25 minit.
TIPS: Once baked take out from muffin pan as soon as possible, and leave to cool on wire rack. This is to avoid the muffins from getting soggy when cooled
Serve warm
Recipe yields 20 muffins
OREO MUFFINS
INGREDIENTS:
1 3/4 all-purpose flour
1/4 cup sugar
1 tablespoon baking powder
1/3 cup butter or margarine
1 cup milk
1 egg
16 OREO chocolate sandwich cookies, coarsely chopped
50g white chocolate chopped
50g dark chocolate chopped
METHODS:
1. Mix flour, sugar and baking powder in medium bowl.
2. Cut in the butter until mixture resembles breadcrumbs.
3. Blend milk and egg in a small bowl. Stir into flour mixture.
4. Gently stir in chopped cookies and chopped white/ dark chocolate.
5. Spoon batter into greased or paper-lined muffin trays.
6. Sprinkle with more chopped chocolates.
7. Bake for 15-20minutes or until toothpick inserted near centers comes out clean.
8. Cool in pan on wire rack for 5 minutes. Remove from pan, cool slightly.
BLUEBERRY CHEESECAKE
INGREDIENTS A: BASE BISCUITS
120 gm biskut chipsmore
2 s/b butter
METHODS:
1. Mesinkan halus biskut.
2. Gaulkan dengan butter sehinga boleh dikepal.
3. Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat yg telah dilapikkan kertas minyak.
4. Tekan adunan dan bakar pada suhu 150'C selama 10 minit.
INGREDIENTS B: FILLING
250 gm krim keju Philidephia
70 gm butter
120 gm fresh cream
120 gm gula halus
50 gm tepung jagung
30 gm tepung superfine
1 s/teh esen vanilla
4 biji telur ayam (asingkan kuning dan putih telur)
2 s/b blueberry filling
TOPPING:
Filling blueberry (boleh dibeli siap dari kedai alat kueh/kek atau dalam tin dari supermarket)
METHODS:
1. Panaskan oven 150 C selama 5 minit.
2. Pukul putih telur sehingga naik gebus saperti bueh sabun. Pastikan tiada kuning telur tercampur dalam adunan putih telur dan juga pemukul telur kering dari minyak atau air.
3. Pukulkan keju kerim, butter, gula dan frsh cream / whipping cream sehingga gebu.
4. Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila. Pukul algi sehinggga rata.
5. Ayakkan kedua-dua jenis tepung.
6. Dengan menggunakan senduk kayu masukkan tepung dan kacau rata.
7. Buat teknik kaup-balikkan adunan
8. Masukkan adunan putih telur dan gaulkan rata. Masukkan pula blueberry dan kacau rata.
9. Masukkan adunan dalam loyang yg telah ada biskut base.
10. Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit. Bila telah masak biarkan didalam oven selama beberapa jam.
11. Sejukkan kek dalam peti sejuk untuk 4- 5 jam lagi.
12. Letakkan topping blueberry sebagai hiasan dan boleh dihidangkan.
CHEESECAKE
BASE
1 biji span biasa/vanilla nipis dalam acuan bulat 9 inci
INGREDIENTS A:
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla
INGREDIENTS B:
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor
1/2 s/k cream of tartar
1 s/b tepung jagung
Hiasan..cream coklat cair
Oven setting 150'C
Masa Bakar 1 jam secara steam-bake
METHODS:
1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
2. Masukkan telur kuning satu persatu.
3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus limau kasturi.
4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dan gebu.
5. Campurkan bahan B kedalam bahan A. Kacau rata.
6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.
7. Masukkan adunan dalam acuan yg sedia ada kek span nipis tadi.
8. Masukkan acuan ini dalam acauan yg lebih besar dan masukkan air.
9. Bakar sehingga masak.
10. Kelauarkan kek dan sejukkan. Hiaskan dengan coklat cair.
11. Bila nak potong gunakan pisau pelastik yg telah dicelupkan dalam air panas.
No comments:
Post a Comment