Tuesday, January 31, 2012

RESIPI MEE & PASTA

Ini resepi aku dapat dari intenet. Penciptanya aku tak tau. So thanks, kepada penciptanya. Semoga di berkati.

MACARONI AYAM KUAH TOMATO

INGREDIENTS:

1kg dada ayam dipotong kecil-kecil
4 biji tomato sederhana dibuang biji dan dipotong kecil dan dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
1/2 sudu besar lada puih serbuk
1 sudu besar mentega atau margarine
6 sudu besar pati tomato (kalau tak suka masam sangat .. gantikan dengan tomato sos sahja)
800ml air
1 batang lobak merah sederhana di kupas kulit dan potong dadu kecil
50g kacang peas
air perahan dari 1 biji lemon
garam secukup nya
gula jika suka

500 g macaroni ~ boil with water and a tablespoon of oil to avoid it from sticking together

METHODS:

1. Gaul ayam bersama serbuk lada putih dan tomato kisar dan bawang putih.

2. Pijarkan mentega, tumis ayam bercampur tomato. Kacau sehingga rata.

3. Masukkan pula pati tomato, air, lobak dan kacang peas.

4. Setelah mendidih, campur air perahan lemon, serta garam secukup rasa.

5. Kacau lagi sehingga daging ayam dan lobak empuk.

6. 500g macaroni di rebus dengan sedikit minyak agar tidak bergumpal kelak.

7. Semasa menghidang letak kan macaroni dalam mangkok dan tuangkan kuah tomato.



PASTA GORENG

INGREDIENTS:


500 gm pasta campuran [makaroni/fussili/pasta siput - rebus sampai lembut]]
300 gm daging ayam [kisar/cincang]
1 tin cendawan butang [potong kecil/nipis]
4 biji buah tomato hijau [potong dadu]
1 biji cili capsicum merah [potong dadu]
1 biji cili capsicum hijau [potong dadu]
1 labu bawang besar [potong dadu]
1 cawan sayur campur frozen
3 sudu cili sos
1/2 cawan sos tomato
garam
gula
minyak
daun sup [racik]

METHODS:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga wangi dan layu.

2. Masukkan ayam dan goreng sehingga masak.

3. cili sos, sos tomato, garam, dan gula. Kacau rata.

4. Masukkan semua sayuran. Kacau rata,

5. Rasakan garamnya dan tutup api.

6. Masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup dan hidangkan.


PASTA FEISTA



INGREDIENTS:


500 gm pasta campuran [makaroni/fussili/pasat siput - rebus sampai lembut]]
10 batang sosej [rebus dan potong kecil]
10 keping nugget [potong kecik ]
1 tin cendawan butang [potong kecil/nipis]
4 biji buah tomato hijau [potong dadu]
1 biji cili capsicum merah [potong dadu]
1 biji cili capsicum hijau [potong dadu]
1 labu bawang besar [potong dadu]
1 cawan sayur campur frozen
3 sudu cili mesin
1/2 cawan sos tomato
garam
gula minyak
daun sup (racik)

METHODS:

1. Panaskan minyak dan tumiskan abwang sehingga wangi dan layu.

2. Masukkan cili mesin, sos tomato, garam, gula dan sosej. Kacau rata.

3. Masukkan semua sayuran dan nugget. Kacau rata,

4. Rasakan garamnya dan tutup api.

5. Masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup dan hidangkan.
MEE KUNGFU / MEE HONGKONG / MEE KANTONIS

INGREDIENTS A:


500 gm mee kuning
5 biji telur dipukul

INGREDIENTS B:


100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
garam
minyak

METHODS:

1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.

2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.

3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.

4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.

5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.

6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.


Mee Hailam

INGREDIENTS:


600 gm mee kuning
100 gm daging [hiris nipis]
100 gm isi ayam [hiris nipis]
100 gm udang
250 gm sawi hijau [potong kecil]
100 gm bunga kubis [hiris]
100 gm kobis [hiiris]
2 biji telur ayam
1 biji cili merah [mayang]
1 s/b lada hitam

1 s/b sos tiram
2 s/b kicap pekat
3 s/b sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air
4 ulas bawang putih [ketuk]

BAHAN HIAS:


3 batang daun sup ]
3 batang daun bawang ] potong pendek
garam [jika perlu]

METHODS:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.

2. Masukkan daging dan air. Biarkan sehingga lembut.

3. Bila daging dah lembut masukkan ayam dan udang. Kacau rata.

4. Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata.

5. Masukkan bahan sayuran lain dan telur. Biarkan telur keras dan kacau perlahan-lahan.

6. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup & daun bawang.


BIHUN GORENG



INGREDIENTS:


600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
200 gm isi ayam [hiris nipis]
200 gm sawi [potong pendek]
250 gm kobis [racikkan]
1 batang carrot [potong halus saperti batang mancis]
3 keping tahu [gorengkan dan hiriskan nipis]
3 s/b minyak
sedikit kicap
garam
air

BAHAN MESIN / TUMBUK:

10 biji ciliapi
6 biji cili merah
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

METHODS:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehinggan wangi.

2. Masukan isi ayam dan kacau rata.

3. Bila nampak masak masukkan garam dan air. Kacau rata.

4. Masukkan kobis, carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.

5. Bila nampak bihun lembut masukkan sawi.

6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.

7. Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup.


BIHUN SINGAPORE



INGREDIENTS:


600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
200 gm daging [hiris nipis dan rebus lembut]
200 gm sotong [hiris kecil]
200 gm kucai [potong pendek]
250 gm kobis [racik halus]
1 batang carrot [sagat ]
3 s/b minyak
garam
air

BAHAN TUMBUK:


1 s/b lada hitam
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

BAHAN HIASAN / TUMBUK:


1 biji telur [buat dadar dan hiriskan]
2 biji cili merah [mayang halus]

METHODS:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehinggan wangi.

2. Masukan daging dan kacau rata.

3. Bila nampak masak masukkan sotong, kobis, carrot, garam dan air. Kacau rata.

4. Masukkan bihun. Kacau rata sehingga sebati.

5. Bila nampak bihun lembut masukkan daun kucai.

6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.

7. Bila menghidang, taburkan hirisan telur dadar dan cili merah.


KUETIAW GORENG



INGREDIENTS:


500 gm kuetiaw
100 gm daging
1 ikat daun kucai dipotong 1 inci
1 cawan tauge
1 tauhu basah [goreng dan potong kecil]
2 sudu cili mesin
4 ulas bawang putih [ketuk]
2 biji telur [pukul sikit]
4 sudu besar kicap manis
2 s/b sos tomato
2 s/b air
sedikit minyak garam [jika perlu]

METHODS:

1. Panas minyak dan tumiskan bawang putih hingga berbau wangi.

2. Masukkan cili mesin dan kicap.

3. Masukkan daging, tomato sos dan air. Biarkan daging lembut sbentar.

4. Maukkan tahu, telur dan kuetiaw. Biarkan telur keras separuh masak baru digaulkan rata.

5. Masukkan taugeh dan kucai. Kacau sentar dan tutup api.
pastikan jangan terlalu kering... biarkan agak basah aje ...

RESIPI KEK

Ini resepi aku dapat dari intenet. Penciptanya aku tak tau. So thanks, kepada penciptanya. Semoga di berkati.

APPLE MUFFINS

INGREDIENTS A:
300 g tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k baking soda
1 s/k serbuk kayu manis [cinnamon]
sikit garam
190 g green apple dadu kecil
2 s/b kismis
2 s/b coklat chips

INGREDIENTS B:
115 g butter (or margarine) kakliza used butter
100 g gula kastor
100 g gula perang
3 biji telur
1 s/k vanilla

METHODS:

1. Pukulkan butter, gula, dan telur sehingga sebati. Masukkan esen vanilla.

2. In another bowl, ayakkan tepung, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk kayu manis.

3. Then, masukkan epal dadu, kismis dan coklat chips. Gaulkan rata.

TIPS: To make muffins that have fruits in it, make sure you add the diced/sliced fruits into the dry ingredients and mix it well until all the fruits are covered in flour. This will make sure the fruits are distributed evenly in the muffins when baked.

4. Masukkan dalam adunan butter dan gaulkan dengan senduk kayu.

TIPS: In order to make great fluffy muffins, DON'T OVERMIX your dry ingredients and your wet ingredients. After both are mixed, the batter should be lumpy and NOT RUNNY

5. Sudukan adunan dalam papercup dan bakar dalam pre-heat oven pada suhu 180'C selama 25 minit.

TIPS: Once baked take out from muffin pan as soon as possible, and leave to cool on wire rack. This is to avoid the muffins from getting soggy when cooled

Serve warm
Recipe yields 20 muffins
OREO MUFFINS

INGREDIENTS:

1 3/4 all-purpose flour
1/4 cup sugar
1 tablespoon baking powder
1/3 cup butter or margarine
1 cup milk
1 egg
16 OREO chocolate sandwich cookies, coarsely chopped
50g white chocolate chopped
50g dark chocolate chopped

METHODS:

1. Mix flour, sugar and baking powder in medium bowl.

2. Cut in the butter until mixture resembles breadcrumbs.

3. Blend milk and egg in a small bowl. Stir into flour mixture.

4. Gently stir in chopped cookies and chopped white/ dark chocolate.

5. Spoon batter into greased or paper-lined muffin trays.

6. Sprinkle with more chopped chocolates.

7. Bake for 15-20minutes or until toothpick inserted near centers comes out clean.

8. Cool in pan on wire rack for 5 minutes. Remove from pan, cool slightly.


BLUEBERRY CHEESECAKE

INGREDIENTS A: BASE BISCUITS
120 gm biskut chipsmore
2 s/b butter

METHODS:

1. Mesinkan halus biskut.

2. Gaulkan dengan butter sehinga boleh dikepal.

3. Masukkan dalam loyang springform 8 inci bulat yg telah dilapikkan kertas minyak.

4. Tekan adunan dan bakar pada suhu 150'C selama 10 minit.

INGREDIENTS B: FILLING
250 gm krim keju Philidephia
70 gm butter
120 gm fresh cream
120 gm gula halus
50 gm tepung jagung
30 gm tepung superfine
1 s/teh esen vanilla
4 biji telur ayam (asingkan kuning dan putih telur)
2 s/b blueberry filling

TOPPING:
Filling blueberry (boleh dibeli siap dari kedai alat kueh/kek atau dalam tin dari supermarket)

METHODS:

1. Panaskan oven 150 C selama 5 minit.

2. Pukul putih telur sehingga naik gebus saperti bueh sabun. Pastikan tiada kuning telur tercampur dalam adunan putih telur dan juga pemukul telur kering dari minyak atau air.

3. Pukulkan keju kerim, butter, gula dan frsh cream / whipping cream sehingga gebu.

4. Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila. Pukul algi sehinggga rata.

5. Ayakkan kedua-dua jenis tepung.

6. Dengan menggunakan senduk kayu masukkan tepung dan kacau rata.

7. Buat teknik kaup-balikkan adunan

8. Masukkan adunan putih telur dan gaulkan rata. Masukkan pula blueberry dan kacau rata.

9. Masukkan adunan dalam loyang yg telah ada biskut base.

10. Bakar pada suhu 150'C selama 70 - 75 minit. Bila telah masak biarkan didalam oven selama beberapa jam.

11. Sejukkan kek dalam peti sejuk untuk 4- 5 jam lagi.

12. Letakkan topping blueberry sebagai hiasan dan boleh dihidangkan.
CHEESECAKE

BASE
1 biji span biasa/vanilla nipis dalam acuan bulat 9 inci

INGREDIENTS A:
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla

INGREDIENTS B:
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor
1/2 s/k cream of tartar
1 s/b tepung jagung
Hiasan..cream coklat cair
Oven setting 150'C
Masa Bakar 1 jam secara steam-bake

METHODS:

1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.

2. Masukkan telur kuning satu persatu.

3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus limau kasturi.

4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dan gebu.

5. Campurkan bahan B kedalam bahan A. Kacau rata.

6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.

7. Masukkan adunan dalam acuan yg sedia ada kek span nipis tadi.

8. Masukkan acuan ini dalam acauan yg lebih besar dan masukkan air.

9. Bakar sehingga masak.

10. Kelauarkan kek dan sejukkan. Hiaskan dengan coklat cair.

11. Bila nak potong gunakan pisau pelastik yg telah dicelupkan dalam air panas.

KOLEKSI - Resepi Seafood

Ini resepi aku dapat dari intenet. Penciptanya aku tak tau. So thanks, kepada penciptanya. Semoga di berkati.

Sotong Goreng Tomyam

INGREDIENTS:

500 gm sotong sedang [bersihkan, potong 3 dan gorengkan sikit]
3 biji kentang [potong baji dan gorengkan]
3 helai daun limau purut [koyakkan]
3 tangkai cili besar
3 tangkai serai [ketukkan]
1 labu bawang besar [mayang]
1/2 cawan air asalm jawa
5 tangkai daun ketumbar
2 biji buah tomato [belah 4]
minyak
garam

BAHAN TUMBUK:


5 biji cili api
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

METHODS:


1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan sedikit air dan sotong. Gaulkan rata. Gunakan api perlahan
3. Masukkan daun limau purut,, serai.bawang besar dan semua bahan di atas.
4. Masukkan air asam .
5. Bila nampak kering air, masukkan sotong dan kentang. Gaulkan rata.
6. Angkat dan hiaskan dengan daun ketumbar yg dipotong.


BAWAL SWEET-SOUR


INGREDIENTS:


1 ekor ikan bawal [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit

BAHAN UNTUK SOS:


5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak

METHODS:

1. Ikan dilumurkan garam & kunyit dan gorengkan dalam minyak sehingga masak.

2. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk tumisan.

3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.

4. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. Biarkan mendideh.

5. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.

6. Setelah kuah pekat, tuangkan ke atas ikan bawal yg telah digoreng tadi.

7. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.


CENCARU BELAH BELAKANG



INGREDIENTS:


4 ekor ikan cencaru[dicuci dan dibelah dibelakang]
minyak

BAHAN SAMBAL (MESINKAN)

2 batang serai [racikkan]
4 ulas bawang merah
6 tangkai cili merah
2 s/b kelapa parut
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan
daun kunyit [mayang halus]
3 biji limau kaasturi [belah 2 dan buangkan biji]

METHODS:

1. Mesinkan bahan sambal dan gaulkan dengan daun kunyit.

2. Sumbatkan sambal kedalam/belakang ikan cencaru.

3. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing..

4. Terbalikkan ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.

5. Bila dah masak hidangkan dalam pinggan.

6. Hiaskan dengan salad dan limau kasturi supaya semasa makan boleh diperahkan limau untuk menambah perisa sambal dalam ikan.


SIAKAP SWEET-SOUR



INGREDIENTS:


1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
garam dan kunyit

BAHAN UNTUK SOS:


5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak

METHODS:

1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing.

2. Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata.

3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia.

4. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.

5. Masukkan juga cili potong, garam dan gula.

6. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.

7. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.


SINGGANG IKAN TONGKOL/AYE



INGREDIENTS:


1 ekor ikan tongkol/aye..potong kecil dan bersihkan
3 ulas bawang putih dimayang
2 cm lengkuas.............]dihiris nipis
2 cm kunyit hidup........]
5 keping asam keping/gelugor
garam
ciliapi..ikut suka [buangkan tangkai]

METHODS (MICROWAVE):

1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk kaca tahan panas dan tutup mangkuk itu.

2. Masukkan dalam microwave dan setkan HIGH selama 20 minit.

3. Keluarkan dan masukkan ciliapi.


METHODS (NORMAL):

1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan biarkan sehingga mendideh.

2. Rasakan garam dan masukkan ciliapi.

3. Hidangkan.


UDANG PEPPER



INGREDIENTS:


500 gm udang size L - gaul garam n blackpepper or white pepper
3 ulas bawang putih - tumbuk / ketuk
3 biji cili merah tumbuk kasar
3 sudu teh jus limau kasturi
sedikit daun sup untuk hiasan - boleh hiris

METHODS:

1. Panaskan minyak, tumis kan bawang putih.

2. Masukkan cili tumbuk, udang, jus limau kasturi,

3. Kacau sehingga udang kemerahan.

4. Masukkan daun sup

5. Hidangkan.


UDANG SWEET-SOUR



INGREDIENTS:


500 gm udang besar [bersihkan]
1 s/b kunyit
1 s/k garam
minyak

BAHAN UNTUK SOS:


5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1/2 cawan sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa

METHODS:

1. Udang digaulkan dengan kunyit dan garam dan gorengkan sehingga masak. Angkat dan ketepikan.

2. Asingkan sedikit minyak dan panaskan minyak semula dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.

3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.

4. Masukkan juga cili potong dan gula.

5. Setelah kuat pekat, masukkan duang dan gaulkan rata.

6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.